Een grote aankoop doen: sparen of lenen?

“Geld dat je niet hebt, kun je niet uitgeven,” is één van de dingen die ik al van jongs af aan heb geleerd van mijn ouders. Geld lenen was dan ook niet iets wat mijn ouders bepaald stimuleerden. En daar ben ik ze dankbaar voor, want ik ben mijn studie volledig schuldenvrij doorgekomen en heb nooit andere schulden gehad. Toen ik begon met werken, kon ik dus direct gaan sparen en hoefde ik me geen zorgen meer te maken over een (studie)schuld die ooit nog afgelost moest worden.

Maar toen ik op mijn 24e een appartement kocht, was niet lenen, echt geen optie meer. De ruim €175.000 die ik nodig had om mijn appartement te financieren, had ik namelijk niet zomaar op mijn spaarrekening staan. Sterker nog: die €176.500 die ik nodig had, kon ik niet eens volledig als hypotheek krijgen. Mijn maximale hypotheek was €144.500 en dat betekende dat ik de overige €32.000 nog ergens anders vandaag moest vissen.

Dit bedrag had ik om en nabij op mijn spaarrekening staan. Ik kwam dus voor het volgende dilemma te staan: ging ik al mijn spaargeld inleggen om het huis te kopen of koos ik voor de Starterslening, waardoor ik die €32.000 kon lenen en drie jaar later kon beginnen met aflossen?

Ik had niet gedacht dat ik ooit de afweging zou maken om ergens voor te sparen of het bedrag te lenen. Ik dacht gewoonweg dat ik altijd keurig voor iets zou sparen en het dan pas zou kopen. Maar in dit geval bleek het veel slimmer te zijn om mijn spaargeld op mijn rekening te laten staan en het bedrag wél te lenen. In dit artikel leg ik je uit hoe dat zit, welke afwegingen jij kunt maken als je een grote aankoop doet en wanneer lenen in mijn ogen soms interessanter kan zijn dan sparen.
Waarom koos ik ervoor om €32.000 te lenen?
Goed, die €32.000 had ik op mijn spaarrekening staan toen ik mijn huis kocht. Ik had dat geld dus kunnen gebruiken om mijn huis te financieren, dan had ik geen Starterslening nodig gehad.
Mijn spaarrekening zou daarna alleen – op een paar tientjes na – volledig leeg zijn. En met een koophuis en auto is het wat mij betreft geen optie om geen spaargeld te hebben. Stel dat er een onverwachte rekening komt of je wasmachine of auto het begeeft (en dat allemaal in dezelfde maand, zul je net zien), dan is het wel zo handig om een paar duizend euro achter de hand te hebben. Het gaf me dan ook helemaal geen fijn gevoel om al mijn spaargeld ‘in de stenen te stoppen’ zoals ze dat zo mooi zeggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Releated

5 dingen die je vandaag nog kunt doen om geld te besparen

Besparen: iedereen wil het, maar ik ken weinig mensen die het daadwerkelijk leuk vinden of alle tijd hebben om uit te zoeken hoe je kunt besparen op vaste lasten en andere uitgaven. Laat ik vooropstellen dat ook ik dit soort ‘uitzoekklusjes’ eeuwig uitstel. Zo staat er al maanden op mijn to-do-list dat ik wil uitzoeken […]

Kies voor energie vergelijken

Ben je benieuwd of je geld kunt besparen op je energiekosten? Je zou dan eens kunnen kiezen voor energie vergelijken en dan heb je snel een antwoord op je vraag. Steeds meer mensen komen er achter dat zij gigantisch veel betalen en anderen veel minder. Ze zijn er jaloers op en vragen zich af hoe […]