Extra besparen op je energierekening door ledverlichting te dimmen

Dat ledverlichting je op jaarbasis een leuke besparing kan opleveren op je energierekening, dat weet je inmiddels ongetwijfeld. Doordat ledlampen bijna alle energie omzetten in licht, verbruiken ledlampen minder stroom dan andere verlichting zoals gloeilampen (mogen niet meer geproduceerd worden in Nederland sinds 2012), halogeenlampen en zelfs spaarlampen.

Ledlampen zijn misschien wat duurder bij aanschaf dan deze andere lampen, maar omdat ze veel langer meegaan dan de overige verlichting die ik hierboven noemde, bespaar je onder de streep flink met ledverlichting. Een ledlamp gaat namelijk tot wel 50.000 branduren mee!

Een ledlamp gaat 35 tot wel 50 keer langer mee dan een normale gloeilamp.

Je lampen in huis vervangen door ledlampen, kan dus een slimme investering zijn die uiteindelijk leidt tot een mooie besparing. Maar wist je dat je nóg meer kunt besparen op je energierekening door ledverlichting in huis te combineren met een led dimmer?
Wat is een ledlamp?
‘Led’ staat voor Light Emitting Diode. Een diode heeft twee elektroden waar elektriciteit doorstroomt. Door de continue bewegingen van deze twee elektroden, ontstaat er licht. Omdat er geen energie verloren gaat aan het verhitten van een gloeidraaid zoals bij een gloeilamp, gaat de gebruikte energie volledig naar het geven van licht. Daardoor is een ledlamp superefficiënt, soms tot wel 90% duurzamer!
Besparen door je ledverlichting te dimmen
Misschien heb je in huis al wel een aantal lampen die je kunt dimmen. Veel mensen kiezen bijvoorbeeld voor een dimmer voor de lamp boven de eettafel, zodat deze qua lichtintensiteit naar wens aangepast kan worden. Door een lamp te dimmen, verlaag je de spanning die door de lamp gaat. De stroom die door de lamp stroomt, wordt dus minder, wat resulteert in zwakker licht én minder energieverbruik.

Bij het dimmen van je ledlampen werkt dit precies zo. De hoeveelheid energie die nodig is om de lamp te laten branden, neemt af zodra je je ledlamp dimt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Releated

5 dingen die je vandaag nog kunt doen om geld te besparen

Besparen: iedereen wil het, maar ik ken weinig mensen die het daadwerkelijk leuk vinden of alle tijd hebben om uit te zoeken hoe je kunt besparen op vaste lasten en andere uitgaven. Laat ik vooropstellen dat ook ik dit soort ‘uitzoekklusjes’ eeuwig uitstel. Zo staat er al maanden op mijn to-do-list dat ik wil uitzoeken […]

Kies voor energie vergelijken

Ben je benieuwd of je geld kunt besparen op je energiekosten? Je zou dan eens kunnen kiezen voor energie vergelijken en dan heb je snel een antwoord op je vraag. Steeds meer mensen komen er achter dat zij gigantisch veel betalen en anderen veel minder. Ze zijn er jaloers op en vragen zich af hoe […]